Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

U kojoj meri ste poverili bekap svom hosting provajderu, i zašto to nije dovoljno?

Vaša online prodavnica je jako vredna imovina. Razume se da ste u uređivanje teme, proizvoda i marketinga svoje prodavnice uložili puno vremena, novca i truda. Bez obzira na to da li ima jednu ili hiljadu narudžbina nedeljno, web prodavnica je kičma Vašeg biznisa, i kada bi pretrpela određenu štetu, to bi se negativno odrazilo na svaki aspekt Vašeg poslovanja. 

Kao i svaka druga vrsta imovine koju posedujete, Vaša internet prodavnica mora biti zaštićena. Gledajte na to kao kupovinu osiguranja za automobil, jer isto tako ono što Vam olakšava rad štitite od potencijalne ljudske ili programske greške.
Ovo znači da se svi podaci sa Vaše prodavnice "dupliraju" na drugom serveru i redovno ažuriraju, pa se tako svi podaci koji slučajno nestanu, dožive maliciozan napad, hakovanje ili brisanje kompletne web prodavnice, čuvaju i mogu lako obnoviti. 

Mnoge ecommerce platforme, zapravo, ne nude bekap individualnim prodavnicama kroz Korisničku podršku, iako je česta zabluda da se to podrazumeva. Velike ecommerce kuće, zato, sklapaju partnerstva sa različitim bekap aplikacijama koje naknadno naplaćuju tu uslugu, a bekap server tih velikih ecommerce kuća zapravo postoji da bi ispravljao greške napravljene sa njihove strane, što zapravo ne predstavlja dovoljan nivo zaštite podataka, već ograđuje njih kao pružaoca usluga.

 

Kada platim hosting, u isto vreme platim i bekap. Zašto bih brinuo?
 

Postoji mnoštvo različitih scenarija u kojima bi dodatak bekapovanih podataka mogao da Vam zatreba. To mogu biti softverski problemi prilikom apgrejdovanja, pad hostinga ili prirodna i česta, ljudska greška. Koji god slučaj bio u pitanju, kada Vaš sajt "pukne", morate obnoviti njegovu bekapovanu verziju u što kraćem roku. Zbog toga je potrebno da provajder Vešeg bekap rešenja bude ugledan i efikasan. Nažalost, mnogi hosting provajderi ne nude adekvatan bekap, stoga, često nastaju problemi poput:

1. Dostupnosti
Mnoge hosting kompanije nude besplatan, automatski bekap uz svoje mesečne
planove koje korisnici zakupljuju, ili pruže bekap uz mali dodatak naplati paketa.
Ovo zapravo podrazumeva da, neki od njih,  bekapuju Vaš sajt automatski ali
samo pod uslovom da se Vaš sajt uklapa u njihove limite i kapacitete bekapa. 

2. Pokrivenosti
Skoro svi web sajtovi sastoje se od baza podataka i fajlova. Zbog ovoga je
važno znati tačno koji segment baze je podržan bekapom, jer često nije pokriven
kompletan sadržaj sajta. Takodje je važno imati uvid u to da li je Vama dostupan
deo baze koji jeste ili nije podržan bekapom, kako biste bili spremni za slučaj da
Vaš sajt "padne".

3. Učestalosti 
To koliko često je dovoljno bekapovati jedan sajt varira od sajta do sajta, zavisno od njegovog sadržaja, učesatlosti unetih izmena kroz baze, itd. Međutim, sajt  je važno bekapovati u razumnom vremenskom intervalu. Na primer, ukoliko Vaš  hosting provajder bekapuje sajtove svojih klijenata na svakih nedelju  dana, postoji veliki rizik gubljenja podataka prilikom pada sajta. 

4. Skladištenja 
Najvažnija stvar o kojoj treba voditi računa jeste skladištenje više verzija Vašeg sajta, od strane bekap provajdera. Ovo funkcioniše poput ogledala ili klona Vašeg sajta, a mnogi hosting provajderi koji uračunavaju bekap u svoje usluge ne skladište rezervne, bekapovane verzije sajtova svojih klijenata, već samo čuvaju najvažnije segmente baza. 

Jako bitan uslov kvalitetnog bekapa jeste enkripcija bekapovanih podataka. Ukoliko ovaj korak izostane, podacima sajta će  treće lice lakše moći da ima uvid i njima manipulisati, ukoliko dodje do probijanja sigurnosti na strani Vašeg  provajdera. To nikako ne biste želeli. 

 

Bilo bi idealno kada bi softver koji pokreće Vaš sajt bio zadužen za bekap, zar ne? Na taj način se Vaš sajt ili onlajn prodavnica, pa čak i  online robna kuća bekapuje u celosti, zajedno sa svom dinamikom njegovih izmena.
Selltico softver, koji pokreće ogromne internet robne kuće i web prodavnice, istovremeno ažuriranjem svih pojedinosti u bazi radi dupli bekap. Ovo je najsigurniji način očuvanja podataka za slučaj pada servera, sistemskih, kao i ljudskih grešaka koje Vas, u suprotnom, mogu koštati Vašeg biznisa. Ne dopustite da se to dogodi, odaberite sigurnost i sveobuhvatnost jednog softverskog rešenja koje sve podatke svojih internet prodavnica svojih klijenata duplira na drugom serveru koji takođe ima svoj rezervni bekap (mirror backup), što omogućava brzo i sigurno obnavljanje podatakaSelltico - poslujte pametnije.