Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

Šta su uslovi korišćenja sajta i zašto su neophodni za internet prodavnice?

Opšti uslovi korišćenja i uslovi kupovine su tu otkad i sama internet trgovina. Uz njih su vezane predrasude da na njih niko ne obraća pažnju i da nisu obavezni, što je u dobroj meri netačno. Uslovi korišćenja su obaveza svakog ko organizuje prodaju na internetu. U nastavku ćemo se potruditi da odgovorimo na često postavljana pitanja vezana za njih.

 

 

Šta su uslovi korišćenja sajta? 

Uslovi korišćenja sajta su ugovori između vlasnika sajta i korisnika kojim se reguliše korišćenje sajta. Dakle, bilo kakvo ponašanje korisnika na sajtu (bilo da on nešto kupuje, čita ili samo razgleda)  treba biti predviđeno i uređeno kroz pravila. Ta pravila bi trebalo da budu ispisana na vidno naznačenoj strani na sajtu, ali ona se ne moraju nužno zvati  "Uslovi korišćenja", već mogu da se zovu i uslovi kupovine, pravila korišćenja, politika korišćenja ili nekako drugačije. 

 

Čemu služe?

Ovo pitanje može da se postavi i na sledeći način: Kako saznati da li je sajt internet prodavnice bezbedan za kupovinu? Kako saznati da li je ova elektronska prodavnica pouzdana?  Ukratko, internet prodavnica kroz pravila korišćenja štiti svoja prava, ali i korisnike od zloupotreba. Ona ovim dokumentom na sebe preuzima odgovornost za podatke korisnika i njegovu bezbednost na internetu, a štiti se raznih zloupotreba korisnika i potencialnih novčanih kazni od tužbi. 

 

Da li mogu sam da pišem uslove korišćenja? 

Kao što smo napomenuli, u pitanju su ugovori, pa je praksa koju slede mnoge kompanije da za ovu svrhu angažuju profesionalce. No, neformalna praksa je i da sami vlasnici i zaposleni u kompaniji pišu uslove po ugledu na druge sajtove. Kada je elektronska trgovina u pitanju ovde treba posebno obratiti pažnju jer se ponekad prate sadržaji inostranih sajtova čiji zakoni nisu usaglašeni sa našim. Ukoliko želite da vidite kako Zakonu o internet trgovini uređuje  možete to učiniti ovde. 

 

Šta treba da piše u uslovima korišćenja? 

U slučaju internet prodavnice najpre bi trebalo definisati način korišćenja sajta ( da li se prikupljaju kolačići i drugi podaci) i način poslovanja internet trgovine (podaci o pravnom subjektu, kako se odvija kupovina, postupak narućivanja, dostavam reklamacija itd.). Ako šaljete robu kurirskom službom treba jasno reći ko snosi troškove dostave i u kojim slučajevima je dostava besplatna. Ukoliko imate sadržaje na sajtu poput videa, teksta ili slika na ovoj stranici ćete definisati kako se oni upotrebljavaju i pod kojim uslovima. Primar kako mogu ona napisana možete videti na ovom linku.

 

 

Da li neko čita uslove korišćenja? 

Možda i više korisnika nego što mislimo. Internet pre 20 godina nije isti kao i danas i puno toga se promenilo. U poslednjih desetak godina sve su snažniji apeli na poštovanje privatnosti korisnika, pooštravanje pravila i dodavanja novih odgovornosti za vlasnike sajtova, pa tako i pravno regulisanje rada sajtova biva sve uočljivije. Korisnici su sve obazriviji i ne, verovatno neće čitati sve paragrafe i članove uslova koje je prodavnica postavila, ali će "skenirati" stranicu i pročitati deo koji nju/njega interesuje. Ono što zbunjuje korisnike je prihvatanje ovih uslova. Uslovi korišćenja se prihvataju samim korišćenjem sajta i nije neophodno da ih korisnik štiklira ili potpisuje, pa je tako korisnik odgovoran za svoje postupke samim prisustvom i delovanjem na sajtu.  

 

Da li uslovi mogu da se menjaju? 

Mogu da se menjaju, ali je obavezno obavestiti korisnike prilikom pristupa na sajt nekim pop-ap obaveštenjem ili preko mejla. Na samoj stranici gde su ispisani uslovi treba napomenuti kada su poslednje izmene načinjene, kao i da su uslovi podležni promenama i da se savetuje korisnicima da povremeno mogu da provere da li je došlo do nekih izmena.  

 

Sumirajmo. Uslove koriščenja je važno imati iz više razloga. Prvi razlog bi bio da dajete garanciju za bezbednost korisnika i da poslujete kao odgovorna web prodavnica, drugi da bi se zaštitili od eventualnh zloupotreba korisnika sajta, ali i da bi ste informisali kupce na koji način poslujete. Da zaključimo parafrazom poznate devize "Poštujete korisnike i korisnici će poštovati vas".

Ukoliko Vas interesuju tekstovi vezani za prodaju na internetu čitajte blogove Selltico platforme gde pokrivamo sve bitne teme vezane za internet trgovinu kod nas.