Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

Social shopping - pustite da Vas promovišu oni koji od Vas kupuju

Social shopping je u poslednjih godinu dana postao nov metod efikasnije online prodaje. Ovo je metoda koja koristi društvene mreže na najadekvatniji mogući način, a to je deljenje proizvoda kroz koji kupci deluju kao uticaj na nove potencijalne kupce. 

Sve više ljudi na društvenim mrežama pretražuje proizvode, stavljajući sebe u ulogu konzumenta. Social shopping na ovaj način sve brže postaje razvijen i popularan način kupovine.

Predvidjanja kažu da oko 60% modernih potrošača rado prihvataju preporuke porodice i prijatelja u vezi proizvoda koje kupuju i konzumiraju. Dobro je poznato da marketing "od usta do usta" oduvek važi za najadekvatnijeg stimulatora prodaje. Međutim, kako je i usmena komunikacija zamenjena onlajn komunikacijom, tako i fenomen Social shoppinga dobija svoje mesto u svakodnevici modernog potrošača.

 

Zbog toga ćemo u ovom blogu istražiti nove mogućnosti koje Vašem onlajn biznisu nudi social commerce, odnosno, na koji način je najbolje razvijati uspešnu social shopping strategiju. 

 

Stimulacija prodaje i katalizator brenda kroz social shopping

 

Temelj svakog biznisa zasnovan je na približavanju brenda potrošačima. Bilo da već upravljate uspešnim biznisom ili tek otvarate svoju onlajn prodavnicu/robnu kuću, budite sigurni da su društvene mreže neophodnost! Istraživanje AddThis Akademije ukazuje na to da 78% Amerikanaca koristi instagram kako bi otkrili nove proizvode sa namerom naručivanja. 

Ovo znači da je javnost spremna da koristi svoje društvene mreže kako bi kupovali kroz aplikacije, te znači da ovo predstavlja idealno vreme da svoje internet prodavnice povežete sa prodajom na društvenim mrežama. Prema poslednjem izveštaju WeAreSocial korporacije, promet online robe je u 2019. godini dostigao 1.786 milijardi dolara.  Kultura influensera donosi nam mentalitet kupaca "želim da nosim šta on nosi", stoga je važno omogućiti da svaka fotografija na kojoj je Vaš proizvod vodi do sajta na kome je taj proizvod zapravo dostupan. 

Social shopping prosto predstavlja prečicu kupovine koju vi omogućavate svojim kupcima. Oni praktično u par koraka mogu obaviti kupovinu dok se bave i drugim svakodnevnim stvarima. 
Iz ugla onoga ko upravlja biznisom, social shopping predstavlja metod koji je izuzetno lako ispratiti iz ugla metrike - tagovi proizvoda nam govore koliko korisnika je kliknulo, kupilo ili samo sačuvalo odredjeni proizvod. 

 

Kako Social Shopping funkcioniše?

 

Social shopping može funkcionisati na više načina, ali svaki od njih podrazumeva povezivanje prodavnice preko Social shopping aplikacija koje možete povezati sa domenom svoje online prodavnice. 

Ovom aplikacijom ćete sve svoje artikle moći na društvenim mrežama da prikažete kroz sam content, odnosno kroz sadržaje koje objavljujete, gde ćete belim tačkicama obeležiti proizvod koji prodajete. Samim klikom na artikal prikazuje se njegovo ime ili cena i on vodi ka vasoj online prodavnici. 

Na ovaj način svoje proizvode možete isticati na raznim društvenim mrežama, a najpopularnije su: 

     Instagram - iako ima puno stranica koje prodaju svoje proizvode direktno preko ove društvene mreže, mnogi korisnici oklevaju prilikom izbora stranice na kojoj bi napravili porudžbinu. Da biste izgradili poverenje, pokažite korisnicima da vodite ozbiljan posao i dokažite to putanjom do svog profesionalnog sajta.

     Facebook - Ova društvena mreža ima opciju pravljenja biznis stranice kojom se direktno prodaju proizvodi. Postoje mnoge prodavnice koje su ovako uspešno uspostavile svoj shop - New Balance Facebook shop.

Pinterest Buyable Pins -  Platforma na kojoj mnogi traže inspiraciju za kupovinu, i na osnovu koje mnogi planiraju svoje predstojeće potrebe. Buyable pins su bele tačkice na artiklima preko kojih direktno mogu kupiti proizvod ili bace pogled na njemu srodne proizvode. 

 

Prodavati samo i isključivo na društvenim mrežama je lošija ideja, ukoliko uz mala ulaganja možete dobiti internet prodavnicu kojom potkrepljujete kredibilnost svog brenda. U Sellticu možete otvoriti internet prodavnicu i vrlo lako je samostalno uredjivati i povezati na društvene mreže putem Social shopping aplikacija. 

 

 

Selltico - poslujte pametnije.