Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

SEO: II deo - Osnovni alati

Optmizacija internet prodavnica za veb pretraživače može biti naporan i dugotrajan posao. Alati za SEO mogu da vam uštede puno vremena i pomognu pri istraživanju ključnih reči i analize podataka.  

U prvom delu vodiča kroz optimizaciju internet prodavnce za veb pretraživače ukazali smo na istraživanje i dodavanje ključnih reči kako bi se vaš sajt pojavio na povlašćenim pozicijama na Google-u i ostalim pretraživačima.

Iako nema sumnje da su ključne reči i dalje jedan od narelevatnijih merila za rangiranje sajtova, samo po sebi, u 2021. godini puko postavljanje ključnih reči na stranicu nije dovoljno da upotpunite svoju SEO strategiju i privučete veći internet saobraćaj na vašu stranicu. 

Bitno je razumeti da se internet pretraživači konstatno menjaju i ažuriraju algoritme, stoga i vlasnici internet prodavnica moraju da promene način na koji koriste ključne reči. 

Pored alata koje ćemo predstaviti u nastavku, važno je da vašu internet prodavnicu sagradite na čvrstim temeljima, a mi vam toplo preporučujemo naše idejno rešenje za jednostavno kreiranje internet prodavnice  Selltico.

Bilo da izaberete jedinstven dizajn ili jednu od ponuđenih tema, vaša internet prodavnica biće kompatibilna sa najnovijim SEO trendovima. Dobićete obilje funkcionalnosti i mogućnost da upravljate osnovnim SEO podešavanjima. Svoju prodavnicu možete otvoriti odmah, neophodno je samo da aktivirate prvih probnih 14 dana preko ovog linka.

Nakon što napravite prodavnicu, bilo da ste početnik ili već imate iskustva sa search engine optimizacijom, ovi alati će značajno pomoći da vaše prodajno mesto na internetu bude vidljivije i ima zbirno veći promet.

 

SEO alati

 

  • Keyword planner - Od koga prvo čuti savet nego od starešine lično. Keyword Planner je guglov alat za koji svakako trebate da napravite mesta u vašoj majstorskoj radionici. Kao sastavni deo Google Ads-a ova aplikacija će vam omogućiti razne korisne analitike poput predloga i ideja  za ključnih reči, broja mesečnih pretraga, praćenje trendova ključnih reči i brojne druge informacije.

 

  • Ubersuggest - Ovaj alat, kao i Keyword Planner najpre služi za istraživanje novih ideja za ključne reči. Predstavlja odličnu polaznu tačku u on site optimizaciji. Korisnicima Ubersuggest-a su  na raspolaganju prikazi  zastupljenosti ključnih reči na telefonima i na desktop računarima, koliko ljudi klikće na organske, a koliko na plaćene rezultate i dr. 

 

  • Ahrefs - Za napredno pretraživanje ključnih reči SEO profesionalci često koriste veb aplikaciju Ahrefs. Nažalost ne postoji besplatna verzija, pa čak ni besplatni testni period u trenutku pisanja bloga, no i pored toga ukoliko vaša veb prodavnica zahteva dodatnu pažnju, ovaj alat predstavlja sjajno rešenje kada je SEO u pitanju i može se pokazati kao dobra investicija. Pored različitih alata on site optimizacije za najpopularnije pretraživače (Google, Yahoo, Yandex, Youtube,Amazon, Bing),  preko Ahrefs-a ćete moći da proverite kvalitet backlink profila ka nekom sajtu ukoliko imate strategiju za off site Search Engine optimizaciju.

 

  • SEMRush - Semrush kao i Ahrefs poseduje pregršt korisnih funkcija. On, kao i Ubersuggest, koristi podatke keyword planner-a i pruža korisniku različite podatke i metrike vezane za određene ključne reči. Za razliku od Ahrefs-a za ovaj alat postoji opcija besplatnog probnog perioda.

 

Ukoliko se odlučite da koristite neke od ovih alata moći ćete da budete konkurentniji na tržištu i da bolje koristite ključne reči. Za sam početak je dovoljno da koristite i besplatne alate, a kako potrebe vaše internet prodavnice rastu, možete kasnije da proširite svoje arsenale. Budite ipak spremni na promene i pratite trendove, jer će  dobre rezultete imati samo oni koji se prilagode.