Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

SEO: I deo - Ključne reči i sistem karaktera

Kako da se moj sajt pojavi među prvima na Google-u? 

 

SEO (Optimizacija za Internet Pretraživač) pomaže Vam da se Vaš sajt što bolje rangira na Google-u. Ovo znači da je poželjno da se Vaša stranica lako pronađe pretraživanjem kada korisnici budu u pretragu kucali pojmove koji se vezuju za Vaš brend i poslovanje. Da biste ovo ostvarili, svoj sajt morate prilagoditi u smislu sadržaja i web dizajna.

Google Vam i sam može pomoći u boljem pozicioniranju, sve što je potrebno jeste da na sajtu https://sitechecker.pro/ dozvolite da ovaj softver izvrši reviziju optimizacije na Vašem sajtu. Proverom koja traje svega 2 minuta saznaćete sve sitne promašaje u podešavanju optimizacije, koji sputavaju bolje rangiranje Vašeg sajta na Google-u. Važno je da svaki od njih adekvatno rešite.

Mnogima se SEO čini kao preobiman posao i prepreka, međutim, to nije pretežak posao ukoliko se uči korak po korak. Mi smo tu da pomognemo!

Kako biste efektivno odabrali ključne reči preko kojih ćete pozicionirati svoj sajt, važno je “prošetati u cipelama klijenata”. Ovo znači da morate razmišljati onako kako razmišlja Vaš klijent i dati prednost onim ključnim rečima za koje mislite da bi oni kucali u pretraživač kada žele da dođu do Vašeg proizvoda.


Ključne reči je potrebno definisati u više segmenata, i to u:

 • Nazivu brenda
  Prvo istražite gde se Vaš sajt nalazi kada se pretraži ime Vašeg brenda. Prvenstveno se postarajte da posedujete sva prava u vezi sa nazivom Vašeg brenda – ovo je jako važno za zaštitu autorskih i mnogih drugih prava vezanih za Vaš brend. Ukoliko neko drugi već uživa sva prava korišćenja nekog brenda, razmislite o promeni imena svog brenda. Zbog toga je originalnost jedna od karakteristika koju Google nagrađuje dobrim rangiranjem.

 • Naslovu (title tag)
  Optimalan broj karaktera za pisanje naslova je 60. Jedan od saveta je i da neku od ključnih reči stavite na početak naslova, dok za pozicioniranje na društvenim mrežama važi pravilo da call-to-action  stoji na početku naslova, kako bi privukao što više klikova.
  Ukoliko planirate da stavite URL u neki od opisa, iskoristite neki od URL shortener alata kako bi URL bio što kraći i zauzeo što manji broj karaktera.

 • Opisu proizvoda/usluga (metaopis)
  Jako je važno da ispod imena Vašeg brenda stoji adekvatan metaopis – laički rečeno, bleda slova koja se na pretraživaču prikažu ispod imena stranice.
  Preporuka je da ovaj tekst ne bude duži od 158 karaktera, da sadrži neku od ključnih reči i da ima informativnu vrednost. Važno je da ključne reči pretražite i uporedite njihovu „težinu“. Najbolje je opredeliti se za one ključne reči koje za rezultat imaju više od 100 a manje od 1000 pretraga mesečno. Ovakvu informaciju o ključnim rečima Vaših konkurenata možete dobiti na https://neilpatel.com/ubersuggest/ kao i www.alexa.com.
  Takođe je važno pratiti trend pretraživanja određene ključne reči korišćenjem GoogleTrends alata. Ukoliko ključna reč koju ste inicijalno odabrali ne daje željene rezultate (ne dovodi dovoljan broj korisnika na sajt), potrebno je promeniti je i prilagoditi neku drugu.

 • Opisu slika (alt tag)
  Statistika je pokazala da se jedna šestina ukupnog broja Google pretraga dešava kroz pretraživanje fotografija. Ovakav vid pretraživanja čest je kada su u pitanju proizvodi poput auto-delova, bele tehnike, čak i knjiga. Da biste onome ko pretražuje Vaš proizvod kroz slike omogućili da postane potencijalni kupac potrebno je upisati alt tag za svaku sliku kroz jednostavan i kratak opis proizvoda koji je na slici. Tako će slika i opis sa Google galerije voditi direktno na Vaš sajt i stranicu tog određenog proizvoda. 
  Optimalan broj karaktera za popunjavanje ovog segmenta nije striktno određen, ali savet je da opis bude što kraći i sadržajniji.

 

Postarajte se da sajt pravite preko softvera koji imaju predefinisanu SEO konfiguraciju. Idealno je ukoliko koristite rešenje koje u administraciji nudi polja za upisivanje SEO specifikacija, poput Selltico softvera.