Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

Kako da krenem u onlajn prodaju?

Imate robu koju želite da prodajete onlajn? Prerasli ste lokalne okvire i želite da se oprobate u prodaji na nivou države, Evrope, pa zašto ne i Sveta.

Trebaće vam nekoliko obaveznih stvari kako bi pokrenuli onlajn prodaju. Pored domena i registrovane firme, biće vam potreban veb sajt i to vrlo specifičan veb sajt, odnosno e-commerce platforma. Takođe će vam biti potreban i takozvani payment gateway odnosno procesor za plaćanje kreditnim karticama.

Imate nekoliko opcija kada su u pitanju veb sajtovi za prodaju. Možete platiti firmu koja se bavi izradom veb sajtova da vam izrade sajt odnosno platformu, što je najskuplja opcija. Ukoliko imate iskustva možete sami instalirati neku od open source platformi (Woocommerce, Magento, Presta...), što je jeftinija varijanta ali će vam trebati određeno znanje za izradu i podešavanje ovakvih internet prodavnica. Treća i najisplativija varijanta je da koristite neku od e-commerce platformi kao što je Selltico, na kojima vrlo lako uz nekoliko koraka otvarate prodavnicu, unosite artikle (proizvode) i krećete u prodaju u rekordno kratkom roku.

Šta su e-commerce platforme?

To su u stvari veb sajtovi sa onlajn korpom za kupovinu u koje vaši kupci stavljaju proizvode, odnosno prave narudžbine i naručuju. Vi unosite svoje proizvode, slike, opise, možda neki video, kako bi kupcima što bolje prikazali proizvode. Narudžbine sa svim potrebnim podacima stižu vama u administraciju ili na e-mail adresu i vi ih onda obrađujete po svom nahođenju.

Ne postoji najbolja e-commerce platforma jer svaka ima svoje mane i svoje vrline. Postoje samo one platforme koje vam odgovaraju i one koje vam iz nekog razloga ne odgovaraju. Možda vam ne odgovara sigurnost, možda cena, možda poslovna politika.

Na šta obratiti pažnju?

Ono na šta trebate posebno obratiti pažnju je i sam izgled, odnosno tema, prodavnice koju otvarate. Naime, većina „velikih“ platformi je fokusirana na moderan izgled prodavnice ne obraćajući pažnju na jedinu važnu stvar u vezi online prodaje, a to je da sajt treba da proda, a ne da bude moderan. Tema treba da bude lepa i minimalistički dizajnirana kako ne bi skretala fokus sa proizvoda jer, složićete se, najvažnija stvar na vašoj prodavnici treba da bude proizvod koji prodajete.

Naravno, sajt mora lepo da izgleda i na mobilnim uređajima, tabletima i telefonima. To je važno iz dva razloga. Prvi, jer pretraživači više „vole“ sajtove koji imaju mobilne verzije i drugi, jer istraživanja pokazuju da sve više ljudi koristi mobilne uređaje da bi kupovalo preko interneta.

Kako da omogućim plaćanje na svojoj prodavnici?

Postoji nekoliko načina na kojima to možete da uradite. Prvi i najrasprostranjeniji je PayPal. Tu su još i Stripe, 2CheckOut i u Srbiji je to Banca Intesa.
Za koji god od ovih servisa se odlučite moraćete se registrovati na njihovom sajtu kako bi mogli da ga koristite. Naravno, iskoristićete onaj servis za koji e-commerce platforma za koju ste se odlučili ima podršku.

I da rezimiramo...

Zakupite domen, otvorite nalog na nekoj e-commerce platformi, otvorite nalog za omogućavanje plaćanja na vašoj prodavnici, unesite artikle koje želite prodavati i krenite u prodaju.

Za uspešnu prodaju će vam biti potrebno i oglašavanje, ali o tome u posebnom blog postu.

Preporuka

Preporučujemo vam da probate Selltico jer je sigurnost Selltico platforme na visokom nivou, a cena primerena uslovima poslovanja na Balkanu. U prvih 14 dana možete nesmetano i potpuno besplatno i bez obaveza unositi proizvode i testirati, odnosno upoznavati se sa platformom.
Nakon isteka probnog perioda možete se odlučiti da li ćete nastaviti sa korišćenjem ili jednostavno obrisati svoje podatke sa servera. Preporučujemo vam da za početak koristite opciju plaćanja pouzećem.

Srećno sa prodajom!