Vaša prodavnica je u procesu otvaranja. Molimo Vas sačekajte.

Prijavite se na newsletter

Za najnovije vesti o Selltico platformi, tekstovima o e-commerce i marketingu, prijavite se na naš newsletter:

Facebook VS. Web shop

Povezanost društvenih mreža i web shop-ova predstavlja neizbežnu sponu koja potpomaže saobraćaj i jednog i drugog kanala.
Inicijalno, profili na društvenim mrežama namenjeni su pojedincima lično, dok su internet prodavnice namenjene isključivo prodaji. Međutim, preduzetnici su se dosetili da, prvenstveno, reklamiraju svoje web shop-ove na društvenim mrežama, a potom i da premoste zvaničnu prodaju prodavnicom, te započnu direktnu prodaju preko društvenih mreža.


Prema statistici iz Juna 2019. godine, onlajn svet broji 4.536.248.808 stanovnika. Ovaj podatak ne bi trebalo da nas uplaši, iako je on ekvivalentan broju od oko 58% stanovništva naše planete, već da nam ukaže na važnost prisustva našeg biznisa, a i nas samih, na internetu. 
Postavlja se pitanje, da li profil na Fejsbuku predstavlja dovoljno onlajn prisustvo jednog biznisa? 

 

Naravno da morate biti na Fejsbuku, svi su tamo! Ova društvena mreža je prošle godine izbrojala 2,3 milijarde aktivnih korisnika. A među njima su i Vaši klijenti. Međutim, na Fejsbuku je i Vaša konkurencija, što znači da ćete morati da povećate broj objava kako biste bili primećeni, a šanse da one dopru do potencijalnih klijenata bivaju sve manje - na News Feed-u korisnika se svakog sata prikazuje desetine plaćenih reklama koje tu dolaze putem algoritma na koji ne može da se utiče. Reklamiranje na Fejsbuku nije više tako jeftino. 

Koje su prednosti web web shopa u odnosu na Fejsbuk prodaju?


Format

Zatim, društvene mreže su ograničene po pitajnu dizajna, formata, sadržaja i uslova promovisanja koji se moraju ispoštovati. Potom, društvena mreža nastupa sa sopstvenom politikom kojoj se korisnici moraju prilagoditi. 

Optimalno rešenje bi bilo da koristite svoju Fejsbuk stranicu kao generator saobraćaja na sajtu, ali i kao kanal komunikacije ka klijentima i partnerima. Ukoliko vodite biznis, sajt je obavezan element Vaše prezentacije. Ne mora biti skupo i zahtevno, postoje i domaći softveri, poput Selltica, te Vam ni poznavanje Engleskog jezika neće predstavljati problem.

Bezbednost

Bezbednost na internetu je u poslednje vreme aktuelna tema debatovanja, pogotovo nakon Fejsbuk kontroverzije sa prodajom podataka korisnika. Što se tiče web sajtova i prodavnica, ukoliko odaberete pouzdanog hosting partnera koji ozbiljno shvata ulaganje u bezbednost sajtova svojih klijenata, ne bi trebalo da bude ikakvih bezbednosnih pretnji. Sa druge strane, Vaša stranica na Fejsbuku uvek može biti "banovana" ili hakovana, dok su šanse za neovlašćen pristup drugih na Vaš zvanični sajt, minimalne. 

Da li želite da Vaš biznis zavisi od algoritma na koji ne možete uticati? 

Sa druge strane, ukoliko se bavite internet prodajom, web prodavnice je apsolutno neophodna iz više bezbednosnih razloga, i to: legalnosti poslovanja, zaštite od prevaranata, mogućnosti povraćaja robe i novca itd. Fejsbuk pravi prodajnu klimu koja može biti potencijalna opasnost i za prodavca i za kupca, odnosno, ne omogućava nikakav vid garancije. Kupac postaje sve obazriviji prilikom internet kupovine, omogućite svojim klijentima sigurnu i bezbednu kupovonu kako biste izgradili odnos uzajamnog poverenja. 

Vidljivost

Ukoliko mislite da Vas ljudi na Fejsbuku lakše pronađu nego preko pretraživača, prevarili ste se. Vidljivo onlajn prisustvo mora biti kompletno - budite svuda! Kako biste bili svuda, Google Vas mora indeksirati, a za to je potreban web sajt. Društvene mreže će potpomagati saobraćaj na Vašem sajtu, tako koristite sve mogućnosti dobrog pozicioniranja i dolazite do onih klijenata u čijoj ste zoni interesovanja. 

 

Ukoliko još uvek niste najsigurniji da Vam je web sajt ili web prodavnica potrebna, ne znate odakle biste počeli i mislite da to nije za Vas, kontaktirajte nas, pišite nam i pomoći ćemo Vam da veb sajtom upalite motor svog biznisa

P.S. I mi imamo Fejsbuk stranicu, kao i Instagram. Možete nam se javiti i pratiti nas i tamo! :)